Bräus – Spelguide & Regler

1. Samla fyra spelare och dela upp dem i två lag.
2. Använd en reducerad kortlek med 36 kort (ta bort korten 2-5).
3. Blanda och kupera korten, låt spelaren till höger om given börja.
4. Förhand spelar ut första kortet och lägger eventuella sjuor direkt.
5. Spela medsols, varje spelare måste lägga ett högre kort än det senast spelade.
6. Om ingen kan spela ett högre kort, står spelaren över.
7. Vinnaren av ett stick lägger ut eventuella sjuor och räknar dem som vunna stick.
8. Tävla om att vinna sex stick för att få en rita.
9. Om ett lag vinner sex stick i rad, notera jan för två ritor.
10. Använd klöver kung som utslagskort vid lika antal stick.
11. Utnyttja strategiska möjligheter med sjuor och kort av samma valör.
12. Ha kul

Historia och ursprung

Bräus är ett fascinerande gotländskt kortspel med anor från medeltiden. Det härstammar från kortspelet Karniffel, som dokumenterades redan 1426 och räknas som Europas äldsta kända kortspel. Spelet har överlevt århundradena och spelas fortfarande aktivt på Gotland, där det årligen arrangeras ”världsmästerskap”.

Till skillnad från många moderna kortspel har Bräus bevarat sin särpräglade karaktär genom historien. Det finns två huvudvarianter: den gotländska Bräus och den danska Brus, som båda delar samma historiska rötter men har utvecklat egna särdrag. Spelet är ett exempel på hur regionala kortspel kan överleva i avgränsade geografiska områden, något som är betydligt vanligare i andra europeiska länder.

Kortleken och rangordning

I Bräus används en reducerad kortlek med 36 kort, där alla kort från två till fem tas bort. Spelets hierarki är unik med tre särskilt mäktiga kort som kallas matadorer: klöver knekt (Spiten), spader åtta (Dullen) och hjärter kung (Brusen). Efter dessa följer niorna, essen och de övriga knektarna, rangordnade inom varje valör i ordningen klöver, spader, hjärter och ruter.

Sjuorna har en särställning i spelet med egna regler som gör dem oslagbara när de spelas ut först. Många kort i leken saknar helt spelvärde – ett fascinerande drag som skiljer Bräus från de flesta andra kortspel. Om ett stick bara innehåller värdelösa kort vinner ingen sticket, utan korten läggs åt sidan.

Spelregler

Spelet utövas av fyra personer som spelar parvis mot varandra, likt bridge. Spelarna sitter mitt emot sin partner. Varje giv inleds med att korten blandas och kuperas av spelaren till höger om given. Förhand har första utspel och måste lägga eventuella sjuor direkt, vilka räknas som separata stick.

Spelordningen går medsols och varje spelare måste lägga ett högre kort än det senast spelade, annars måste de stå över. Ett stick kan därför innehålla allt från ett till fyra kort. Den som vinner ett stick får genast lägga ut eventuella sjuor från handen och räkna dessa som vunna stick innan nästa utspel görs.

Poängräkning och speciella regler

Spelet har ett unikt poängsystem där lagen tävlar om att vinna sex stick. När ett lag lyckas med detta får de en ”rita” (poäng). Om ett lag vinner sex stick i rad kallas det för ”jan” och är värt två ritor. Särskilt intressant är regeln om klöver kung som fungerar som utslagskort vid lika antal stick.

Spelet innehåller flera strategiska element genom specialregler. Exempelvis kan en spelare leda med flera kort av samma valör, och sjuornas unika position i spelet skapar intressanta taktiska möjligheter. När ett lag vinner utan att motståndarna tagit en enda rita kallas de förlorande spelarna skämtsamt för ”pissmunkar” – ett exempel på spelets folkliga tradition.

Lämna en kommentar