Fia – Spelguide & Regler

Fia är ett av världens äldsta och mest populära brädspel som har underhållit generationer av spelare.

Spelets ursprung

Fia utvecklades som en förenklad version av det indiska spelet Pachisi under 1800-talet. Det ursprungliga Pachisi-spelet skapades redan på 300-talet e.Kr, men den moderna versionen patenterades först i England 1896.

I Sverige dök spelet upp under 1920-talet och har sedan dess varit ett älskat familjespel. Namnet ”Fia” härstammar från det latinska ordet ”fiat”, som betyder ”gång”. I Tyskland kallas spelet ”Mensch ärgere Dich nicht” och har sålts i miljontal sedan 1914.

Grundläggande spelupplägg

Spelplanen består av en cirkelformad bana med fyra olika färgade zoner – en för varje spelare. Varje deltagare kontrollerar fyra spelpjäser i sin tilldelade färg: röd, blå, gul eller grön. Spelpjäserna börjar i respektive ”bo” och ska ta sig ett helt varv runt spelplanen för att nå målet i mitten.

Förflyttningen bestäms av tärningskast och sker medsols. Spelet är särskilt lämpligt för barn från 5 års ålder, men dess strategiska element gör det underhållande även för vuxna.

Spelregler

För att få börja spela måste en spelare slå en sexa med tärningen för att kunna flytta ut en pjäs från boet. När en sexa slås får spelaren ett extra kast, vilket kan användas strategiskt för att snabbt avancera på brädet.

Den mest karakteristiska regeln är ”knuffen” – om en spelare landar på samma ruta som en motståndares pjäs, skickas motståndarens pjäs tillbaka till sitt bo. Detta gäller dock inte i säkerhetszonen, som utgörs av de färgade rutorna närmast målet.

Strategiska varianter

En populär variant är användningen av spärrar, där två egna pjäser får stå på samma ruta för att blockera vägen för andra spelare. Detta skapar ett extra strategiskt lager till spelet. En annan vanlig variant tillåter spelare att använda en etta för att gå ut från boet, vilket ger fler möjligheter i spelets början.

Vissa spelar med regeln att man inte får passera sina egna pjäser, vilket tvingar fram mer genomtänkta drag. I målområdet måste spelaren slå exakt rätt antal steg för att få placera pjäsen i mål.

Vinst och målgång

För att vinna måste en spelare få alla sina fyra pjäser genom säkerhetszonen och in i mittencirkeln. Det räcker inte att bara ta sig dit – tärningskasten måste ge exakt rätt antal steg för varje pjäs.

När första spelaren nått målet med alla pjäser kan övriga fortsätta för att avgöra placeringarna. Detta skapar extra spänning även för de som inte vann förstaplatsen.

Lämna en kommentar