Mancala – Spelguide & Regler

Mancala är ett av världens äldsta strategispel och tillhör en familj av brädspel som spelas över hela världen. Här följer en detaljerad genomgång av spelet.

Grundläggande fakta

Namnet Mancala härstammar från det arabiska ordet ”naqala” som betyder ”att flytta”. Det är inte ett enskilt spel utan en hel familj av liknande spel med ursprung kring Röda havet. De äldsta spelbräden har hittats i Al-Qurna, Luxor och Karnak i Egypten.

I Afrika och stora delar av Asien har Mancala samma kulturella betydelse som schack har i västvärlden. Spelet finns i över 200 olika versioner, alla med sina egna namn och lokala regler. I Malawi kallas det bao, medan det i andra regioner går under namn som oware, ayo eller omweso.

Spelbrädets uppbyggnad

Ett traditionellt Mancala-bräde består av två rader med sex gropar i varje, plus två större förvaringsgropar (kalaha) på kortsidorna. Standardmåtten för ett modernt bräde är 470 x 127 x 15 millimeter.

Spelpjäserna utgörs av små föremål som stenar, frön eller kulor. Vid spelets början placeras fyra pjäser i varje grop, förutom i de stora förvaringsgroparna som börjar tomma. I vissa kulturer spelas spelet direkt på marken med utgrävda gropar, medan andra använder påkostade bräden i trä eller sten.

Spelregler

Spelet går ut på att samla så många pjäser som möjligt i sin förvaringsgrop. En spelare börjar med att välja en grop på sin sida och fördelar sedan stenarna moturs, en i varje efterföljande grop. Om den sista stenen hamnar i spelarens egen förvaringsgrop får spelaren ett extra drag.

När den sista stenen landar i en tom grop på egen sida får spelaren fånga motståndarens stenar från motsvarande grop på andra sidan. Både de fångade stenarna och den sista stenen läggs då i spelarens förvaringsgrop. Spelet fortsätter tills en spelare inte längre kan göra några drag.

Statistik och vinst

Spelstatistik visar intressanta mönster i spelutfall. Vita spelare vinner 63,43% av partierna, medan svarta spelare tar hem segern i 33,23% av fallen. En mindre andel, 3,32% av matcherna, slutar oavgjort. Ett typiskt parti tar omkring 10 minuter att spela.

Spelets varianter

Mancala-familjen omfattar en mängd varianter som utvecklats i olika kulturer. I Nordafrika och Västafrika används vanligtvis två rader med gropar, medan etiopiska varianter spelas med tre rader. I östra och södra Afrika förekommer versioner med fyra rader.

Brädets storlek kan variera betydligt mellan olika varianter, från 2×6 till 2×10 gropar. Vissa versioner har särskilda förvaringsgropar, medan andra saknar dem helt. Reglerna för hur pjäser fångas och flyttas skiljer sig också markant mellan olika regioner.

Lämna en kommentar