Trictrac – Spelguide & Regler

Översikt

Trictrac är ett sofistikerat franskt brädspel som kombinerar strategisk skicklighet med tärningskast. Spelet utspelar sig på ett rektangulärt bräde med tolv kilformade fält på vardera långsidan, där två spelare tävlar med varsin uppsättning av 15 brickor.

Till skillnad från sitt släktspel backgammon handlar Trictrac inte om att snabbast få ut sina pjäser från brädet. Istället bygger spelet på ett komplext poängsystem där spelarna samlar poäng genom skickliga drag och strategiska positioner.

Historia

Trictrac utvecklades i Frankrike runt år 1500 och blev snabbt ett statusspel vid det franska hovet. Under 1600-talet formaliserades spelet när advokaten Jollivet vid Paris parlament skrev den första omfattande regelsamlingen.

Spelets popularitet höll i sig genom århundradena, särskilt bland den franska aristokratin. Det som gör Trictrac unikt är att dess grundläggande regler har förblivit i stort sett oförändrade sedan 1600-talet, vilket vittnar om spelets väl genomtänkta mekanik.

Spelregler

Vid spelets början placeras alla brickor på respektive spelares första fält. Vit spelare flyttar medsols medan svart spelare flyttar motsols. Spelarna turas om att kasta tärningar och flytta sina brickor enligt särskilda regler för förflyttning.

En viktig skillnad mot andra liknande spel är hanteringen av dubbelkast. När en spelare slår dubbelt får denne endast spela värdet två gånger, inte fyra som i backgammon. Dessutom finns en speciell regel som säger att om en spelare rör vid en bricka kan motståndaren kräva att den brickan måste spelas.

Poängsystem

Poängräkningen i Trictrac är unik och komplex. Spelet använder ett system med ”trous” (hål) där tolv poäng krävs för att få ett hål. Poängen markeras med tre särskilda marker på brädet, och varje poänggivande drag ger alltid jämna poängtal.

Speciella regler

Ett särskilt intressant element i spelet är ”École”-regeln, som straffar spelare som missar att räkna sina poäng eller räknar fel. I sådana fall går poängen istället till motståndaren. Det är också viktigt att notera att spelaren måste markera sina poäng innan brickorna flyttas.

När en spelare har flyttat alla sina femton brickor till ”jan de retour” kan avbärningen börja. Detta är slutfasen av spelet där brickorna tas av brädet enligt särskilda regler. Spelet avslutas när en spelare når det tolfte hålet på brädets sida.

Lämna en kommentar